Ochrana osobných údajov – nové usmernenia, aktuality a nariadenie o ochrane osobných údajov v roku 2017

V roku 2017 máme rok, kedy Úrad na ochranu osobných údajov SR pripravuje nový zákon o ochrane osobných údajov a pomaly sa začína aplikovať nariadenie o ochrane osobných údajov, ktoré bude účinné od 25. 5. 2018. Rok 2017 je však rokom, kedy stále platí zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. V roku 2017 Úrad bude kontrolovať prevádzkovateľov, či stále majú vypracovanú dokumentáciu podľa teraz platného zákona a plán kontrol  v tomto roku bude zameraný na kontrolu nie ešte dokumentácie podľa nariadenia, ale podľa zákona č. 122/2013 Z. z. a metodických usmernení Úradu.

Na školení lektorka prejde všetky povinnosti, ktoré spoločnostiam vyplývajú zo zákona o ochrane osobných údajov. Ďalej predstaví novinky v oblasti ochrany osobných údajov a prezradí aj to, ako prebieha kontrola zo strany Úradu na ochranu osobných údajov SR a samozrejme aj to, na čo je potrebné si dať pri kontrole pozor.

Súčasťou materiálov budú nielen vzory evidenčných listov, poučení, metodických usmernení, ale novinkou je aj vzor súhlasu na spracúvanie osobných údajov a sprostredkovateľskej zmluvy.

Účastník seminára dostane na nahliadnutie niekoľko pokút, ktoré Úrad uložil prevádzkovateľom, ktoré si prejdeme na seminári a poukážeme na to, čoho sa prevádzkovatelia majú vyvarovať, resp. na čo si dať pozor.

Program

Zákon o ochrane osobných údajov stanovuje spoločnostiam veľa povinností a iba zopár práv. Spoločnosti sú podľa zákona povinné disponovať dokumentáciou týkajúcou sa ochrany osobných údajov. Seminár bude obsahovať ucelené informácie týkajúce sa dokumentácie, ktorú sú spoločnosti povinné mať vypracovanú. Účastníci sa dozvedia, čo všetko majú mať vypracované, ako to má vyzerať a hlavne to, ako prebieha kontrola zo strany Úradu na ochranu osobných údajov SR. Uvedené informácie budú poskytnuté na základe kontrol, ktoré úrad vykonal v rokoch 2015 a 2016. Povieme si, na čo sa najviac kontrolný orgán zameriava, čo sú najčastejšie zistenia a na čo si máte dať najviac pozor, aby ste sa vyhli sankciám.

Počas seminára si povieme, že rok 2017 je z pohľadu ochrany osobných údajov prelomový, pretože Európska únia schválila nové nariadenie o ochrane osobných údajov. Viete, kedy vás čakajú zmeny? Nezabudnite, kým neuplynie prechodné ustanovenie nového nariadenia, úrad bude stále kontrolovať dokumentáciu vypracovanú podľa zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z.

 

Obsah seminára:

  • pôsobnosť zákona
  • vymedzenie základných pojmov (vysvetlenie si na príkladoch, kto je sprostredkovateľ, tretia strana, príjemca)
  • sprostredkovateľ (zmluva, spôsoby informovania dotknutých osôb)
  • identifikácia informačných systémov
  • právny základ; viete, kedy si musíte pýtať súhlas dotknutej osoby a kedy nie?
  • náležitosti súhlasu
  • kamerové systémy (monitorovanie zamestnancov, monitorovanie priestorov prístupných a neprístupných verejnosti)
  • bezpečnostná dokumentácia
  • poučenia oprávnených osôb
  • zodpovedná osoba
  • evidencia, oznámenie, osobitná registrácia
  • viete, kedy je potrebný súhlas zamestnanca na spracúvanie osobných údajov?
  • práva a povinnosti kontrolovanej osoby a kontrolného orgánu
  • kontrola
  • spôsoby námietok, vyjadrení, rozkladu

 

Bližšie informácie o skúške na výkon funkcie zodpovednej osoby nájdete na stránke Úradu na ochranu osobných údajov SR.

 

HARMONOGRAM:
08.30 – 09.00 prezentácia účastníkov školenia
09.00 – 11.00 prednáška
11.00 – 12.00 obedňajšia prestávka
12.00 – 15.00 prednáška spojená s diskusiou

 

Účastnícky poplatok obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, teplý obed.

 

Účastníci seminára v hoteli Saffron môžu využiť parkovanie v areáli hotela alebo na podzemnom parkovisku za zľavnenú cenu 3 eurá na celý deň.

 

Úhradu účastníckeho poplatku je potrebné realizovať do 3 pracovných dní od vystavenia zálohovej faktúry (príp. proforma faktúry), najneskôr však 3 pracovné dni pred konaním školenia.

Termíny a miesta

Dátum:Miesto konania:Organizačné pokyny:Cena s DPH:Prihlásiť sa:
23.2.2017Banská Bystrica

Hotel Dixon, Švermova 32

Mapa
78 €Zrealizované
12.5.2017Bratislava

Hotel Saffron, Školská 5

Mapa
78 €Zrealizované
15.5.2017Žilina

Poradca podnikateľa, spol. s.r.o., M. Rázusa 23A/8336

Mapa
78 €Zrealizované
16.5.2017Košice

KOŠICE HOTEL s. r. o., Moldavská cesta II. 51/2414

Mapa
78 €Zrealizované

Profil lektora

Macka_120x180.jpg
JUDr. Marcela Macová, PhD.

Absolvovala Právnickú fakultu Masarykovej univerzity v Brne, obhájila rigoróznu prácu na tému Ochrana osobných údajov na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a v roku 2016 ukončila doktorandské štúdium na  Univerzite Komenského na tému Ochrana osobných údajov. Zúčastňuje sa pravidelne na konferenciách a prednáša na tému ochrana osobných údajov, je autorkou komentárov k zákonom o ochrane osobných údajov a mnohých článkov na tému ochrana osobných údajov. Od roku 2005 do februára 2013 pôsobila na Úrade na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Momentálne okrem toho, že má vlastnú spoločnosť DAPRO Consulting s. r. o., kde sa venuje profesionálne zodpovednej osobe, školeniam, poradenstvu, auditu, vypracovaniu dokumentácie podľa zákona o ochrane osobných údajov, vyučuje aj na Právnickej fakulte Univerzity Komenského predmet Ochrana osobných údajov.


Profivzdelávanie klub - bonusové materiály

 Materiály sú dostupné po prihlásení
Evidenčný list (Zmluvy) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 32 kB
Evidenčný list (BOZP) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 26 kB
Evidenčný list (Oznamovanie protispoločenskej činnosti) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 26 kB
Evidenčný list (Korporátna agenda) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 27 kB
Evidenčný list (Personalistika a mzdy) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 36 kB
Evidenčný list (Fotografia) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 29 kB
Evidenčný list (Monitorovanie priestorov prístupných verejnosti) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 24 kB
Evidenčný list (Monitorovanie zamestnancov na pracovisku) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 25 kB
Evidenčný list (Časopis) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 26 kB
Evidenčný list (Uchádzači o zamestnanie) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 57 kB
Evidenčný list (Dočasne pridelení zamestnanci) - Evidencia informačného systému osobných údajov podľa § 43 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov / 29 kB
Oznámenie informačného systému osobných údajov podľa § 35 ods. 2 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. / 118 kB
Žiadosť o osobitnú registráciu informačného systému osobných údajov (ďalej len „informačný systém“) podľa § 38 ods. 2 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. (ďalej len „zákon“) / 214 kB
Zmluva o spracúvaní osobných údajov uzatvorená podľa ustanovení § 8 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. / 81 kB
Súhlas so spracúvaním osobných údajov. / 31 kB
Vzor poučenia pre jednu oprávnenú osobu; pre IS, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje podľa osobitného zákona / 235 kB
Vzor poučenia pre viac oprávnených osôb; pre IS, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje podľa osobitného zákona. / 235 kB
Vzor (všeobecný) - Záznam o poučení oprávnenej osoby podľa § 21 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. / 28 kB
Vzor (štatutár) - Záznam o poučení oprávnenej osoby podľa § 21 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. / 27 kB
Vzor (HR) - Záznam o poučení oprávnenej osoby podľa § 21 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. / 28 kB
Porušenie ustanovenia. / 1,00 MB
Porušenie ustanovenia. / 3,00 MB
Porušenie ustanovenia. / 4,00 MB
Nesplnenie povinnosti / 2,00 MB
Prezentácia Ochrana osobných údajov – nové usmernenia, aktuality a nariadenie o ochrane osobných údajov v roku 2017 / 837 kB
Príloha - Dokumentácia o zamestnancovi / 12 kB
Žiadosť o stanovisko – odpoveď / 21 kB

Najbližšie školenia lektora


Najbližie konferencie lektora


Najnovšie videoškolenia lektora

Ochrana osobných údajov v marketingovej komunikácii
Ochrana osobných údajov v kamerových systémoch
Ochrana osobných údajov v realitách

Funkcie

Partner