Prihlásiť

Ochrana osobných údajov v personálnej a mzdovej agende

Zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. zasahuje do všetkých oblastí, v ktorých sa spracúvajú osobné údaje. Jednou z najdôležitejších oblastí je personálna a mzdová agenda. Tento seminár poskytne účastníkom seminára možnosť dozvedieť sa, čo je dovolené a čo nie v prípade personálnej a mzdovej agendy pri spracúvaní osobných údajov. Povieme si, čo môže obsahovať osobný spis zamestnanca a ako má vyzerať pracovná zmluva alebo dohoda o pracovnej činnosti z pohľadu zákona o ochrane osobných údajov. Podrobne sa budeme zaoberať aj fotografiou zamestnancov, ako monitorovať zamestnancov na pracovisku a dodržiavať zákonom stanovené povinnosti, či je potrebný súhlas uchádzača o zamestnanie a podobne.

Na záver seminára si povieme o novom nariadení o ochrane osobných údajov, ktoré bude účinné k 25. 5. 2018.

Popis

Súčasťou materiálov budú evidenčné listy/oznámenia k personálnej a mzdovej agende, BOZP, uchádzači o zamestnanie, dočasne pridelení zamestnanci, monitorovanie zamestnancov na pracovisku, vzory poučení oprávnených osôb špeciálne upravené pre „personálne" informačné systémy, vzor sprostredkovateľskej zmluvy medzi prevádzkovateľom a externou spoločnosťou, ktorá spracúva personálnu a mzdovú agendu, vzor súhlasov na spracúvanie fotografie a ďalšie dokumenty.



Program

  • Identifikácia informačných systémov, v ktorých sa spracovávajú osobné údaje o zamestnancoch, napr. na účely pracovnoprávnej agendy, BOZP, dochádzka, fotografie, dočasne pridelení zamestnanci, monitorovanie zamestnancov a i.
  • Spracúvanie osobných údajov o uchádzačoch o zamestnanie (predzmluvné vzťahy), uchovávanie životopisov neúspešných uchádzačov o zamestnanie. Kedy je možné spracovávať osobné údaje uchádzačov bez súhlasu a kedy so súhlasom.
  • Súhlas zamestnanca so spracúvaním osobných údajov v pracovnoprávnych vzťahoch (kedy je zamestnávateľ oprávnený spracovávať osobné údaje so súhlasom zamestnanca).
  • Evidovanie dochádzky prostredníctvom elektronických zariadení, napr. biometria, čipy.
  • Fotografia zamestnanca. Je potrebný súhlas?
  • Zverejňovanie osobných údajov o zamestnancoch. Kedy sa osobné údaje môžu o zamestnancovi zverejňovať bez súhlasu a kedy je súhlas potrebný?
  • Spracovávate osobné údaje dočasne pridelených zamestnancov? Postupujete správne?
  • Profilovanie zamestnancov; spracúvanie informácií o záľubách, mimopracovných aktivitách, firemná kultúra, poskytovanie benefitov. Máte takéto spracovávanie osobných údajov správne ošetrené?
  • Prenos osobných údajov o zamestnancoch do 3. krajín nezaručujúcich primeranú úroveň ochrany osobných údajov. Kedy je potrebný súhlas zamestnanca na prenos do tretej krajiny?
  • Zavedenie kontrolného mechanizmu podľa Zákonníka práce. Postupujete v súlade s § 13 ods. 4 Zákonníka práce?
  • Monitorovanie zamestnanca prostredníctvom kamier.
  • Kamerové systémy v podmienkach zamestnávateľa (ako ich rozlíšiť vo vzťahu k povinnostiam podľa zákona o ochrane osobných údajov; povinnosti prevádzkovateľa, primeranosť monitorovaného priestoru; primeranosť zásahu do práv a právom chránených záujmov fyzickej osoby/zamestnanca).
  • Agentúra dočasného zamestnávania verzus zamestnávateľ, u ktorého sú dočasne pridelení zamestnanci.
  • Agentúrny zamestnanec ako oprávnená osoba (identifikácia prevádzkovateľa a jeho povinností).
  • Kontrolná činnosť zástupcov zamestnancov (prístup k citlivým osobným údajom, rozsah osobných údajov, ktoré je zástupca zamestnancov oprávnený spracúvať pri výkone kontrolnej činnosti podľa Zákonníka práce).
  • Zamestnávateľ verzus informácie o členstve zamestnancov v odborovej organizácii.
  • Kontrola podľa zákona o ochrane osobných údajov, práva a povinnosti kontrolovanej osoby (prevádzkovateľ/zamestnávateľ), práva a povinnosti kontrolného orgánu, konanie o ochrane osobných údajov, sankcie za porušenie zákonných povinností.

 

HARMONOGRAM:
08.30 – 09.00 prezentácia účastníkov školenia
09.00 – 11.00 prednáška
11.00 – 12.00 obedňajšia prestávka
12.00 – 15.00 prednáška spojená s diskusiou

 

Účastnícky poplatok obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, teplý obed.

 

Účastníci seminára v hoteli Saffron môžu využiť parkovanie v areáli hotela alebo na podzemnom parkovisku za zľavnenú cenu 3 eurá na celý deň.

 

Úhradu účastníckeho poplatku je potrebné realizovať do 3 pracovných dní od vystavenia zálohovej faktúry (príp. proforma faktúry), najneskôr však 3 pracovné dni pred konaním školenia.



Termíny


Dátum od:Dátum do:Miesto konania:Registrovať  Cena  
s DPH:
Objednať:Organizačné pokyny:
2.2.20172.2.2017BratislavaRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Hotel Saffron, Školská 5, Bratislava

20.2.201720.2.2017ŽilinaRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Poradca podnikateľa, spol. s.r.o., M. Rázusa 23A/8336

21.2.201721.2.2017KošiceRegistrovať78 €ObjednaťMapa

KOŠICE HOTEL s. r. o., Moldavská cesta II. 51/2414, Košice

11.4.201711.4.2017BratislavaRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Hotel Saffron, Školská 5, Bratislava

20.4.201720.4.2017PrešovRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Hotel LINEAS, Budovateľská 14

12.6.201712.6.2017ŽilinaRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Poradca podnikateľa, spol. s.r.o., M. Rázusa 23A/8336

15.6.201715.6.2017Banská BystricaRegistrovať78 €ObjednaťMapa

Hotel Dixon, Švermova 32

Profil lektora

JUDr. Marcela Macová, PhD.

Macka_120x180.jpg

Absolvovala Právnickú fakultu Masarykovej univerzity v Brne v roku 2005, v roku 2007 obhájila rigoróznu prácu na tému Ochrana osobných údajov na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V rámci doktorandského štúdia na Univerzite Komenského mala tému dizertačnej práce Ochrana osobných údajov. Zúčastňuje sa pravidelne na konferenciách a prednáša na tému ochrana osobných údajov, je autorkou komentára k zákonu č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, ako aj komentára k novému zákonu č. 122/2013 Z. z. Je autorkou mnohých článkov na tému ochrana osobných údajov. Od roku 2005 do februára 2013 pôsobila na Úrade na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Momentálne má vlastnú spoločnosť DAPRO Consulting s.r.o., kde sa venuje profesionálne zodpovednej osobe, školeniam, poradenstvu, auditu, vypracovaniu dokumentácie podľa zákona o ochrane osobných údajov.

Kontakt na organizátora

email: vzdelavanie@profivzdelavanie.sk
tel.: +421 41 70 53 888

Oblasti vzdelávania

Dane a účtovníctvo, Mzdy a personalistika
PP školenie